Aghiazma, proştii şi realitatea

Mă sună azi maică-mea să-mi spună că îmi va lua şi mie nişte aghiazmă de la biserică, “să fie în casă”. “Păi şi te duci la omorul ăla de la biserică?” întreb eu, care toată ziua trândăvisem cu ochii pe ştiri, la TV şi pe net. “Dacă e coadă, nu stau. Oricum, mă duc mai după-amiază târziu”. Cîteva ore mai târziu, mă sună şi-mi spune că mi-a luat şi mie nişte aghiazmă. Şi te-ai băgat în omorul ăla, întreb eu cu gândul la furnicarul de “credincioşi” prezentat de tembeliziuni. Nu, zice maică-mea, că nu era nici o aglomeraţie pe acolo.

Cu alte cuvinte, credincioşii cu IQ subunitar se îngrămădesc dimineaţa, se calcă pe cap şi îşi sar unii altora la beregăţi pentru o lingură de apă sfinţită, când ar putea să se ducă mai târziu şi să ia liniştiti câtă aghiazmă pot duce.

Acum stau şi mă întreb: sunt chiar atât de mulţi prosti? (că la TV am văzut puzderie). Sau aghiazma proaspăt “produsă” de popă e mai potentă? Apa sfinţită are termen de valabilitate? E perisabilă? Aghiazma nu are efect dacă nu ai obţinut-o înghiontind babe şi luându-te de guler cu jandarmii? Trebuie să fii dat la ştiri storcoşit de mulţime şi cu ochii ieşiţi ca la melc pentru a fi demn de aghiazmă?

Sursa foto

Share on Facebook
Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

About Catalin

Not yet :)

5 Responses to Aghiazma, proştii şi realitatea

 1. Vasilica says:

  cand eram mai tinerel, am vazut cum a aruncat femeia de servici apa sfintita pe florile din biserica, am intrebat-o dupa daca e ok ce a facut… si a zis promt: “ma baiete, e apa din fantana”

 2. Cata says:

  @Vasilica: pai tu ce crezi ca e apa sfintita? E apa obisnuita, “descantata” de popa.

 3. 0lister says:

  E acelasi principiu ca si atunci cand in prima zi lucratoare din an mergi sa te inghesui sa platesti impozitele.

  Am pe cineva care lucreaza la Casa de Pensii si lucreaza cu publicul. Dimineata la 8:30 se omoara pensionarii pe scari la intrare iar angajatii trebuie sa intre prin spate ca nu pot intra prin fata. Dupa ora 13:00 e deja liniste. Programul tine pana la ora 17:00 deci ….

 4. Catalin says:

  @: 0lister – Păi să fie primii la ghişeu. Nu contează că nu au de câştigat nimic. Important e să fie primii acolo, să se poată uita cu mândrie la “leneşii” care au avut altceva mai bun de făcut decât să se scoale cu noaptea-n cap să stea la coadă.

 5. Johnathan says:

  Te uiti siderat la cata prsotie se poate concentra pe un spatiu atat de restrans. Nici dupa ce am vazut zeci de imbulzeli barbare la moaste, la aghiazma, la pomeni nu pot intelege cum de o masa atat de mare de oameni se poate manifesta intr-un asemenea hal. Iti trebuie un carcater de nimic sa tipi in jur la ceilalti sa nu mai impinga, in timp ce tu insuti dai din coate, trebuie sa fii disperat, trebuie sa fi suferind de ceva psihic (se estimeaza ca majoritatea romanilor au o afectiune psihica, de la cele mai minore, la cele mai grave), trebuie sa nu intelegi diferenta dintre superstitie si credinta si smerenie. Doar astfel de situatii te pot motiva sa te comporti in spirit de gloata dezlantuita. Si, poate, indobitocirea aproape inradacinata genetic in urma zecilor de ani de lipsuri profunde, de pe vremea comunistilor, cand orice se scotea la vanzare trebuia acaparat prin forta si imbulzeala, create de panica de a ramane fara o bucatica. Este emblematic pentru acele vremuri, ca si pentru acestea, impulsul omului de a se fi asezat la orice coada o zarea si abia apoi sa intrebe ce se da?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *