Nu avem timp să gătim. Aşa să fie?

Adeseori aud lume în jurul meu plângându-se că mănâncă prost din lipsă de timp pentru gătit. Şi după ce am învăţat o nouă meserie, îmi dau seama că oamenii aceia mănâncă prost pentru că nu ştiu ce au de făcut, nu pentru că nu ar avea efectiv timp de gătit mâncare proaspătă. Şi apoi, aceiaşi oameni se plâng că s-au îngrăşat şi că nu au timp (again) de mers la sală sau de făcut mişcare, să mai dea jos din kilograme. Ştiu că după 8-10 ore de buchisit in calculator la birou, şi după încă o oră pierdută în trafic în drum spre casă, nu mai are nimeni chef să se apuce să cureţe salată, ceapă, morcovi, să pregătească pentru gătit nişte carne. E mult mai simplu să comanzi o pizza sau să iei o şaorma de la colţul blocului sau o merdenea de la metrou în drum spre casă.

Problema e că dacă mănânci pizza şi şaorma 5 zile pe săptămână şi în weekend mai apuci o mâncare gătită în casă, dincolo de faptul că pui kilograme în plus pe tine, nici nu te simţi prea bine după un timp. Deci hai să vedem cum ar fi posibil să-ţi faci mâncare acasă în fiecare zi. Nu mai spun de faptul că e mai ieftin să găteşti tu. Mai bine de jumătate din timpul alocate pentru gătitul unui fel de mâncare se pierde cu pregătirile. Pregătiri preliminare le spune în limbaj profesionist. Aici intră spălat şi curăţat zarzavaturi, curăţat cartofi, tăiat şi pregătit carne, porţionat ingrediente, măsurat, cântărit, numărat… înţelegeţi ce vreau să spun. Taman la aceste pregătiri putem câştiga cel mai mult timp, în aşa fel încât să fim în stare să gătim un preparat în 15-20 de minute.

Aşadar, ai cumpărat două salate când ai făcut cumpărături. Nu le lăsa în frigider, în punga în care le-ai cumpărat. Spală-le frunză cu frunză când ajungi acasă de la cumpărături, pune frunzele în picioare într-o sită mare şi baga-le în frigider. Când vrei să-ţi faci o salată, tot ce ai de făcut este să rupi frunzele într-un castron, pui sare, ulei, oţet sau lămâie şi ai salata gata, ÎN 3 MINUTE. Ridichi, ceapă verde, morcovi – tot ce se poate păstra curăţat şi gata de pus în mâncare – curăţă-le şi spală-le ATUNCI CÂND LE CUMPERI. Cartofii la fel, spală-i pe toţi când îi cumperi – mai cîştigi şi acolo câteva minute. Carnea – o speli, o cureţi de pieliţe, o porţionezi şi o pui bucăţi în congelator sau în frigider. Scoţi la decongelat doar atat cât îţi trebuie, când îţi trebuie. Dacă muţi carnea congelată în frigider dimineaţa înainte să pleci la servici, când te întorci seara e gata dezgheţată pentru a fi gătită. Fă-ţi ordine în bucătărie în aşa fel încât să ştii cu ochii închişi de unde să iei o tigaie sau unde e solniţa sau cutia cu piper. Pe cât posibil, ţine-ţi condimentele în cutii/ borcănaşe speciale, de preferat cu poza condimentului pe etichetă. În felul ăsta găseşti imediat condimentul care îţi trebuie, nu pierzi cinci minute până găseşti borcănaşul cu boia de ardei. 

Ţine-ţi oalele, crătiţile şi tigăile etc. curate, în aşa fel încât să nu pierzi timpul cu spălatul lor. Când te apuci să găteşti ceva, urmează paşii ăştia: citeşte reţeta bine, scoate-ţi pe masă tot ce ai nevoie – ingrediente, oale, castroane, tocator, cuţit, spatulă şi ce mai ai tu nevoie, apoi apucă-te să găteşti. Gândeşte-ţi bine operaţiunile ÎNAINTE să te apunci de gătit, în aşa fel încât să ştii de la început ce îţi trebuie şi ce ai de făcut. Dacă te opreşti de fiecare dată când ai nevoie de un castron şi trebuie să îl scoţi din dulap, sau dacă faci kilometri prin bucătărie după solniţă şi tocător, va dura o veşnicie să faci o farfurie cu mâncare şi vei obosi de nici foame nu îţi va mai fi până termini 🙂 .

Într-o bucătărie profesională, un fel de mâncare se găteşte în aproximativ 15-20 de minute, şi să nu vă închipuiţi că cineva face o friptură gigantică dimineaţa şi vinde din ea toată ziua, în aşa fel încât doar să taie din ea şi să o pună în farfurie când are un client :).

Poza 1 ciordită de aici.
Poza 2 ciordită de aici.

Share on Facebook
Tagged , , . Bookmark the permalink.

About Catalin

Not yet :)

2 Responses to Nu avem timp să gătim. Aşa să fie?

  1. dojo says:

    La noi gateste soacra, dar si eu, cand mai aveam chef de gatit, nu pierdeam o mie de ani, desi sunt clei in bucatarie. Dupa cum zici, scoteam necesarul pe masa si incepeam sa pun la cale mancarea.

    Cu niscaiva organizare iti tai din ‘prep time’ si poti sa halesti ceva mai repede.

  2. Cata says:

    Dojo, poti sa halesti ceva chiar foarte repede. Acasa fac o portie de carbonara in fix 11 minute, cat scrie pe cutie ca tre’ sa fierbi pastele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *