11 clase absolvite nu garantează un șofer nomal

Coana Europă, între un Brexit și un Trump, a găsit un pic de timp să tragă cu ochiul și prin ograda membrilor UE mai de la periferie. La noi a văzut că se cam circulă după ureche așa că ne-a recomandat să facem ceva ca să nu mai murim ca muștele pe drumuri și să nu mai dăm peste cap tabelele cu calcule ale actuarilor din firmele de asigurări. Ai noștri au concluzionat rapid că suntem prea proști pentru o treabă așa complexă precum șofatul pe drumuri publice și vor să dea permis doar celor care reușesc „performanța” să treacă de 11 clase. Sincer, privind la circul pe care îl avem an de an când vine vorba de licee și de BAC, tind să cred că nu va ajuta prea mult măsura asta.

Prin această restricție, Guvernul vrea să se asigure că cine se află la volan are capacitatea intelectuală de a învăța regulile de circulație și de a analiza în trafic indicatoarele rutiere. (sursa)

Proști cu diplomă sunt pe toate drumurile. Și să fim serioși, sistemul nostru de educație te învață orice inutilitate, numai cum să fii responsabil în societate nu. Gândindu-mă la știrea recentă cu analfabeții funcționali, nici măcar diploma de BAC nu ar garanta că tinerii aceia chiar pricep codul rutier și sunt capabili sa transpună în realitate ce scrie în lege. Plus că nu-i afectează pe cei care deja au permis și care sunt deja in trafic și fac dezastre.

Cum ar arăta niște soluții realiste? Păi în primul rând niște teste de IQ și niște examene psihologice pe bune (uneori și psihiatrice). Degeaba știi să scrii și să citești dacă tu ești suficient de idiot încât să nu pricepi ce ai scris și ce ai citit. Și degeaba ai o diplomă dacă scopul tău principal atunci când ești la volan este să demonstrezi tuturor că tu ești cel mai tare din parcare și că nu îți pasă de ce se întâmplă la mai mult de 1 metru de mașina ta. Serios, uitați aici mostră de prostie în trafic.
Apoi ar mai fi puricarea poliției, în așa fel încât să nu mai existe analfabeți care au permis luat pe șpăgi. Sau șoferi care fac toate mizeriile imaginabile în trafic dar rămân cu permis în schimbul unei spăgi.
Retestarea periodică a șoferilor: legislația se mai schimbă și cred că mai puțin de 10% dintre oferi au pus mâna pe ultimul Cod Rutier să vadă ce s-a mai modificat. De aia încă avem șoferi ferm convinși că ei trebuie să dea prioritate de dreapta în sensul giratoriu (că așa era în ’70 când au luat ei permisul) sau că limitele de viteză sunt doar orientative.
Și aș mai băga niște cursuri de educație rutieră pentru ăia care provoacă un accident. Ah da, cursuri plătite de către șoferul vinovat, ca să țină minte mai bine ce i se predă la cursurile acelea.

Sursa foto

Share on Facebook
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

About Catalin

Not yet :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *